سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قرآن در مقابل بهانه جویان و رویگردانان از انذار الهی، به آنها گوشزد می کند که سخنان پیامبران (ص) در جهت منافع شخصی او نیست. بلکه این سخن در جهت خیر خواهی برای مردم است. به همین جهت مکرر تاکید کرده که پیامبر (ص) مزدی از مردم طلب نمی کند:
«وَ ما تَسْئَلُهُمْ عَلَیْهِ مِنْ أَجْرٍ إِنْ هُوَ إِلاَّ ذِکْرٌ لِلْعالَمینَ[یوسف/104] و تو در مقابل پیامبریت از آنها مزدى نمى ‏طلبى و این کتاب جز اندرزى براى مردم جهان نیست.»

اما در آیه ای نیز از مردم مزد خواسته و آن را دوستی اهل بیت خوانده است:
«قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى‏[شوری/23] بگو: بر این رسالت مزدى از شما، جز دوست داشتن خویشاوندان، نمى ‏خواهم.»

بین این دو سخن تعارضی وجود ندارد؛ چرا که مزد تعیین شده، منفعتی برای رسول اکرم (ص) نبوده بلکه فایده آن برای خود مردم است و این مطلب در آیه قرآن به صراحت بیان شده است:

«قُلْ ما سَأَلْتُکُمْ مِنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ إِنْ أَجْرِیَ إِلاَّ عَلَى اللَّهِ وَ هُوَ عَلى‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ شَهیدٌ[سبا/47] بگو: «هر اجر و پاداشى از شما خواسته‏ام براى خود شماست اجر من تنها بر خداوند است، و او بر همه چیز گواه است!»

در واقع این سخنان مانند این است که معلمی از شاگردانش هیچ دستمزدی دریافت نکند و به آنها بگوید مزد من در درس خواندن شماست! آیا عدم دریافت دستمزد با تعبیری که معلم به کار برده، تعارضی دارد؟

و البته سخن بالا درباره جنبه شخصی رسول اکرم (ص) است. و اگر بخواهیم به جنبه حکومتی و جایگاه ایشان در حکومت بنگریم، قطعا حاکم جامعه باید به تناسب وظایف خویش، امکاناتی در اختیار داشته باشد. و از همین رو، وجوهی مانند انفال در اختیار پیامبر اکرم (ص) بوده است:
«یَسْئَلُونَکَ عَنِ الْأَنْفالِ قُلِ الْأَنْفالُ لِلَّهِ وَ الرَّسُولِ[انفال/1] تو را از غنایم جنگى مى‏ پرسند، بگو: غنایم جنگى متعلق به خدا و پیامبر است.»

و آنچه روشن است اینکه حقوق این چنینی، به شهادت تاریخ در زندگی شخصی رسول اکرم (ص) نبوده است. بلکه این گونه حقوق، همان گونه به رسول (ص) تعلق گرفته اند که به خدای متعال تعلق گرفته اند.

هیچ کس نمی تواند مدعی شود که خدا منافعی از پولها در اختیار خویش گرفته است و روشن است هر جا که پولی در راه خدا صرف می شود، به مصارف عمومی جامعه می رسد. و همین مصرف عمومی و غیر شخصی، سبب می شود، آن را "فی سبیل الله" بخوانند. پس تعلق این گونه به رسول (ص) نیز به معنای قرار داشتن در اختیار حاکم است تا با آن اموری نظیر نیازمندان را مرتفع کند.






تاریخ : چهارشنبه 92/6/27 | 10:23 صبح | نویسنده : ali | نظرات ()
.: Weblog Themes By BlackSkin :.